בשבועות האחרונים עקבנו אחרי הטרגדיה הנוראה שהתרחשה בבית חולים יוספטל באילת. בה יולדת נפטרה זמן קצר לאחר שילדה תינוק מת. טרגיות המתרחשות בסמוך או במהלך לידה, אינן נדירות לצערנו ולא פעם נשים רבות, אינן עומדות על זכותן לקבל פיצוי הולם.
כאשר אישה בריאה נכנסת לבית החולים, על מנת ללדת ולתת חיים לעובר שגדל והתפתח ברחמה ובסופו של דבר מוצאת עצמה מתמודדת עם אובדן או נזק בריאותי לה או לתינוק, מדובר באוקסימורון מהסוג הקטלני ביותר, שהרי אי אפשר לתאר חזק יותר דבר והיפוכו. דווקא מהנקודה הזו, של בלבול וחוסר אונים, חשוב מאוד להבין האם אכן מדובר ברשלנות רפואית ומהם הצעדים שיש לנקוט, על מנת להבטיח פיצוי הולם על עוגמת הנפש ועל הנזקים בפועל.
רשלנות רפואית בלידה
כאשר מדברים על רשלנות בלידה, מתכוונים למעשה לרשלנות בביצוע החלטות או פעולות שבוצעו מרגע הגעת היולדת למיון יולדות , ועד לטיפול בה ובוולד לאחר הלידה. בכל אחד מהשלבים חשופים השניים לשורה ארוכה של אנשי מקצוע ולכן, במידה ונגרם נזק כתוצאה מטיפול קלוקל, יש לחזור אחורה ולנסות להבין איפה ברמת ההחלטה והביצוע, מישהו התרשל בתפקידו.
ק' שבורה ומדוכאת. לפני כשנה ילדה את בנה בניתוח קיסרי דחוף שהשתבש ומאז הוא מאושפז וסובל מבעיות רבות. כאשר ביקשו ק ובעלה להבין מדוע ומה השתבש במהלך ביצוע פרוצדורה שכיחה יחסית, כל אחד גלגל אחריות למישהו אחר, עד אשר אחת האחיות במחלקה אמרה לה בכעס. "מה את רוצה, שאלנו אותך אם את רוצה ניתוח קיסרי ואמרת כן."
ק המומה לא ידעה את נפשה מרוב הלם וצער. בשיחתנו הראשונה שאלה אותי האם אני חושב שהיא אשמה. היא, אישה צעירה שכרעה ללדת וסמכה על הצוות הרפואי שליווה אותה, שיחליט נכונה, אשמה במה שקרה. גם כאדם וגם כעו"ד לרשלנות רפואית, נדהמתי מהתשובה.
אקט כזה של גלגול אחריות, הרתיע בתחילה את ק' מלנקוט פעולות המגיעות לה במסגרת החוק ולא פעם לצערי, גם מתוך היגון וההלם שעוטפים את הנושא, נשים רבות מחליטות שלא לברר על זכותן לקבל פיצוי בגין הנזק.
"אני תובעת את בית החולים, מי יכול להתמודד עם גוף כזה"
"היו כל כך הרבה אנשים שרצו בחדר, איך אדע למי להפנות אצבע מאשימה ?"
אני אימא שלו ואני הייתי צריכה להחליט נכון, לשאול יותר, לעצור את זה."
משפטים אלה ואחרים הם מנת חלקן של אימהות ומשפחות רבות שנגרם להם נזק כתוצאה מרשלנות בלידה.