ההתפתחות הטכנולוגית בתחום הביאה לכך שנערים רבים פונים לניתוח אף כבר מגיל 16, על מנת לייצר סביבה חברתית נעימה יותר, ויש לכך השלכות רבות. לצד היתרונות הרבים, קיימים גם סיכונים בדבר רשלנות רפואית בעת ניתוח אף, אליהם חשוב מאוד להתייחס.
היחס של החוק לרשלנות בניתוחי אף
מבחינת בית המשפט, ניתוחי אף נחשבים אלקטיביים, נתוחים אשר אפשר גם בלעדיהם. המשמעות מבחינת המנתחים היא דרישה יתרה לזהירות, מאחר ומדובר בניתוח שאינו נדרש מבחינה רפואית ואינו הכרחי כמו ניתוח מציל חיים או ניתוח הכרחי מסיבה אחרת לניהול חייו התקין של המטופל. מצד שני, ישנם בכל העולם מקרים של רשלנות רפואית עקב ניתוח אף, אשר גררו השלכות אסתטיות, ובמקרים חמורים אף השלכות בריאותיות דרסטיות. במקרים רבים מקרי רשלנות רפואית בעת ניתוח "זוכים" ליחס מחמיר מאוד בבית המשפט.
חשיבות ההסבר
מקרים רבים, של ניתוחי אף אשר מגיעים לכדי תביעות בגין רשלנות רפואית לאחר ניתוח אף, נובעים מחוסר בהסבר למטופל. במילים אחרות, כאשר הרופא אינו טורח להסביר למטופל את כל ההשלכות, החסרונות, הבעיות, הקשיים והתוצאות הנלוות לניתוח, הניתוח מסתיים בהתממשות אותו סיכון, עלולה להיווצר עילה לתביעה. על הרופא להבהיר למנותח את כל המידע על הניתוח, והסיכונים ולהחתימו על טופס הסכמה ספציפי המפרט את סיכוני אותו ניתוח. המטרה היא שהמנותח יקבל החלטה על בסיס ההבנה של הסיכונים והסיבוכים הידועים כתוצאה מאותו ניתוח, ושיחליט האם הוא באמת רוצה בניתוח. מכאן אנו למדים, כי רשלנות רפואית לא מתרחשת רק במימד הפיזי אלא גם במימד המנטאלי שבמערכת היחסים בין הרופא למטופל.
על מה חותמים?
מבחינה בירוקראטית, על הרופא להחתים את המטופל על טופס הסכמה לניתוח אף. גם במקרה הזה ההחתמה צריכה להיערך זמן מספיק לפני הכניסה לניתוח עצמו, וזאת על מנת לאפשר למטופל לבחון את הדברים החלטה שלמה ומושכלת.
טופס הסכמה כללי שאינו מתייחס לניתוח הספציפי, מהווה פרקטיקה רפואית פסולה, ולעיתים מהווה עילה להגשת תביעה רשלנות רפואית כנגד המנתח. מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום.